top of page
  • avandermeijdebie

Zadelonderhoud: Essentiële Tips voor een Langere Levensduur

Je wilt je zadel het liefst zo net zo mooi houden als toen je hem kocht en er zo lang mogelijk mee doen. Want laten we eerlijk wezen, zo'n zadel kost een hoop geld. Met regelmatig onderhoud blijft het leer soepel en voorkom je problemen zoals uitdroging en scheuren.

Maar hoe kan je dat nu het beste doen? Met de volgende tips komt het helemaal goed.

1. Schoonmaken:
Het begint allemaal met een grondige reiniging. Na elk gebruik, vooral na ritten in de buitenlucht, is het belangrijk om grof vuil zoals zand en modder te verwijderen. Gebruik een zachte borstel of een vochtige doek om het oppervlak van het zadel, de singel, stijgbeugelriemen en stijgbeugels schoon te maken. Voor een diepere reiniging kun je zadelzeep of een spray gebruiken, maar wees voorzichtig met de hoeveelheid water die je gebruikt om uitdroging te voorkomen. En let op, op het moment dat je het leer behandeld met een zadelzeep of spray moet je ook daarna een ledervet, olie, dressing, gel of créme gebruiken.

2. Behandeling:
Net zoals wij onze huid hydrateren, heeft leer ook verzorging nodig. Maandelijks is het raadzaam om je zadel te behandelen met zadelvet of -dressing om het leer te voeden en te beschermen tegen uitdroging. Effax bijvoorbeeld biedt een breed scala producten voor zadelonderhoud, waaronder zadelzeep, lederbalsem en lederolie, die speciaal zijn ontworpen om leer te reinigen, te voeden en te beschermen. Let op dat je geen olie gebruikt op het zitvlak van het zadel, omdat dit het leer te zacht kan maken en de grip kan verminderen. De lederolie gebruik je het liefst voor de singelstoten en beugelriemen. Ledervet, dressing en gel kunnen gebruikt worden op het hele zadel.
Breng de producten aan met een zacht doek of sponsje aan, wrijf het de volgende dag nog uit met een schone doek.

3. Controle:
Een regelmatige inspectie van singelstoten, beugelriemen en stiksels is van belangrijk, je wil niet dat er tijdens het rijden een singelstoot of beugelriem breekt. Controleer ook of de vulling van het zadel nog in goede staat verkeert. Twijfel je over de staat van jouw singelstoten en/of de bevestiging, de staat van de vulling of zijn er stiksels die loslaten? Neem dan contact op. Veel reparaties kunnen ter plekke gedaan worden wanneer dit vooraf aangegeven wordt.

4. Opslag:
Wanneer het zadel niet in gebruik is, berg het dan op in een droge, goed geventileerde ruimte. Gebruik een zadelhoes om het te beschermen tegen stof en beschadigingen. Vermijd opslag in een vochtige omgeving, omdat dit kan leiden tot schimmelvorming en verslechtering van het leer. En hang je zadel op een buisvormige zadelsteun. De zadelvormige steunen laten namelijk een afdruk achter in de kussens waardoor de verdeling van de druk niet meer optimaal is tijdens het rijden.

5. Speciale zorg voor kunststof zadels:
Kunststof zadels zijn over het algemeen gemakkelijker te onderhouden dan leren zadels. Reinig ze regelmatig met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel (bijvoorbeeld een druppeltje dreft) om vuil, zweet en andere resten te verwijderen. Gebruik geen olie of vet op kunststof zadels, omdat dit de textuur kan aantasten.

6. Onderhoud van andere lederen accessoires:
Vergeet niet om als je dan toch bezig bent ook je hoofdstel, singel, rijlaarzen en andere lederen accessoires regelmatig te reinigen en te behandelen. Dit draagt bij aan de algehele levensduur en het ziet er natuurlijk ook super mooi uit.

Er zijn ook nog een aantal algemene tips die ervoor zorgen dat je zadel langer mooi blijft:

1. Niet te dik smeren, je kan beter vaker een dunner laagje aanbrengen
2. Behandel je zadel niet vlak voor het rijden, maar geef het minstens een dag de tijd om goed in te trekken.
3. Berg je zadel op zonder dekje en singel. Als je het dekje en of de singel over het zadel laat dan trekt het zweet van je paard in het leer en dit zorgt ervoor dat het uitdroogt.
4. Twijfel je over het juiste product? Neem contact op! Better safe than sorry.
5. Laat je zadel niet opdrogen bij de verwarming, daar droogt het van uit.
6. Vet het zadel niet de dag voordat de zadelpasser komt in.

Met deze uitgebreide tips en zorgvuldige aandacht voor zadelonderhoud, in combinatie met de juiste producten, kun je ervoor zorgen dat je zadel in topconditie blijft.


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page