Als we toch eens konden praten met onze paarden zou dat toch geweldig zijn. Helaas kunnen we niet met onze paarden praten, maar stiekem vertellen ze ons wel heel veel. Paarden geven ons signalen van ongemak en pijn. Wij moeten er alleen voor zorgen dat wij de signalen ook herkennen.
In deze blog gaan we stilstaan bij de verschillende signalen. Waar je rekening mee moet houden bij het herkennen van deze signalen is, of het terugkerende signalen zijn of eenmalige signalen. Want net als dat wij een keer niet helemaal fit zijn geldt dat ook voor onze paarden.
De signalen die aanbod komen duiden niet altijd per se op een zadel wat niet goed ligt er kunnen meerdere oorzaken zijn. Daarom is het belangrijk om de juiste professionals erbij te halen wanneer je meerdere signalen herkent bij jouw paard.
Fysieke signalen
Dit zijn signalen die lichamelijk zijn en die je kan zien of voelen.
Tekenen van pijn.
Zwellingen.
Open wonden en drukplekken.
Verminderde bespiering, vooral merkbaar achter de schouders.
Plotselinge verkleuringen in de vacht, zoals witte haren.
Slijtplekken in de vacht.
Verhoogde spierspanning, te merken bij het stevig borstelen.
Gedragsproblemen
Bij gedragssignalen kan het zo zijn dat de oorspronkelijke trigger die het gedrag veroorzaakte inmiddels al is weggenomen, maar het gedrag er nog steeds is. Om zeker te zijn of de oorspronkelijke trigger er nog wel of niet meer is, is het verstandig om er een professional bij te halen. Voorbeelden van gedragsproblemen die mogelijk veroorzaakt worden door een zadel welke niet meer goed ligt zijn:
Zenuwtrekjes, tandenknarsen.
Angst-/vluchtgedrag.
Moeite met omrollen.
Problemen met beslaan, vooral bij de achterbenen.
Wegstappen bij het opstijgen, zelfs na correcties.
Bijten naar het zadel of je been.
Schrapen tijdens het opzadelen.
Platliggende oren.
Zadel- en singelnijd.
Rijtechnische problemen
Rijtechnische problemen komen zeker niet altijd door een zadel wat niet goed ligt! Deze rijtechnische problemen kunnen ook komen door beperkingen bij het paard of bijvoorbeeld de handigheid van de ruiter. Waar je vooral rekening mee moet houden is wanneer zoals eerder gezegd de signalen herhaaldelijk terugkomen. Dat de fysiotherapeut bijvoorbeeld iedere keer tegen dezelfde spierspanning aanloopt. Kijk ook naar de combinatie van Fysieke problemen, gedragsproblemen en rijtechnische problemen. Hieronder een aantal voorbeelden:
Concentratieproblemen.
Vluchtneigingen.
Moeite met stelling en buiging.
Problemen met recht lopen (2 sporen).
Verzet.
Moeite met verzamelen.
Spanning en nervositeit.
Stijfheid en opstartproblemen.
Bokken en steigeren.
Kreupelheid en onregelmatigheid onder het zadel.
Staartzwiepen en "sterrenkijken".
Verschillen tussen linksom en rechtsom.
Bestempel bepaald gedrag niet zomaar als normaal. Een paard hoort niet met zijn oren in zijn nek te staan wanneer jij aan komt met het zadel. Ook hoort hij niet naar jou te bijten wanneer je het zadel op zijn rug legt. Ook al doet het paard het al zolang, betekent het zeer zeker niet dat het normaal is!
Herken jij meerdere signalen bij jouw paard? Laat dan jouw zadel een keer controleren. Tijdens een zadelpasconsult wordt het paard ook geobserveerd, gepalpeerd en in beweging bekeken zonder ruiter. Op deze manier kunnen wij de verschillende signalen die het paard geeft zien.
Comments