top of page
  • avandermeijdebie

Het belang van een goed passend zadel


Een goed passend zadel is van cruciaal belang voor het welzijn en de prestaties van je paard. Het zadel is de verbinding tussen jou als ruiter en je paard, het moet comfortabel en functioneel zijn voor beide. In deze blogpost gaan we dieper in op waarom een goed passend zadel essentieel is en hoe het kan bijdragen aan het welzijn van je paard.1. Comfort voor het paard:

Een goed passend zadel zorgt voor comfort bij het paard. Het verdeelt de ruiterlijke druk gelijkmatig over de rug, waardoor drukpunten en wrijving worden voorkomen. Een slecht passend zadel kan leiden tot pijnlijke plekken, schuurplekken en zelfs blessures, waardoor het paard ongemak ervaart tijdens het rijden. Uiteindelijk kan er door een slecht passend zadel ook spieratrofie ontwikkelen, een aandoening waarbij de spieren dunner en minder krachting worden.


2. De rug:

Een slecht passend zadel kan ernstige gevolgen hebben voor de rug van je paard. Het kan de wervelkolom onnodig belasten, druk uitoefenen op gevoelige structuren en de natuurlijke beweging van de rug belemmeren. Dit kan leiden tot rugpijn, spierspanning, en zelfs langdurige problemen zoals kissing spines. Een goed passend zadel daarentegen biedt de juiste ondersteuning en bevordert een gezonde en vrije beweging van de rug.


3. Bewegingsvrijheid:

Een goed passend zadel geeft je paard voldoende vrijheid om te bewegen. Het belemmert de schouders, de rugspieren en de heupen niet, waardoor het paard zijn passen volledig kan benutten en zijn natuurlijke bewegingspatroon kan behouden. Dit is van cruciaal belang, vooral bij disciplines zoals dressuur of springen, waarbij het paard optimale mobiliteit nodig heeft om zijn prestaties te maximaliseren. We willen allemaal dat onze paarden zo ruim mogelijk bewegen, met een goed passend zadel zit je deze bewegingsvrijheid niet in de weg.


4. Balans en houding:

Een goed passend zadel helpt de ruiter om een goede balans en houding te behouden. Het plaatst de ruiter in een correcte positie, waardoor een stabiele en evenwichtige zit mogelijk is. Een onevenwichtig of slecht passend zadel kan de ruiter uit balans brengen en dwingen een compenserende houding aan te nemen, wat de communicatie met het paard verstoort en de prestaties negatief beïnvloedt.


5. Gedragsveranderingen:

Een paard dat ongemak ervaart door een slecht passend zadel kan gedragsveranderingen vertonen. Het kan prikkelbaar, koppig, of zelfs agressief worden tijdens het rijden of opzadelen. Je paard vertoont mogelijk verzet, zoals bokken, staken of weigeren om bepaalde bewegingen uit te voeren. Een paard zal vaak beginnen met kleine gedragsveranderingen, oren naar achter tijdens het aansingelen, staartzwiepen tijden het rijden etc. Blijf dus altijd goed naar je paard kijken. Door te zorgen voor een goed passend zadel, kun je onnodige stress en gedragsproblemen bij je paard voorkomen.


Conclusie:

Het belang van een goed passend zadel voor je paard kan niet genoeg benadrukt worden. Het draagt bij aan het comfort, de gezondheid en de bewegingsvrijheid van je paard. Bovendien verbetert het de balans, houding en communicatie tussen jou en je paard, waardoor jullie samen kunnen genieten van een plezierige en succesvolle rijervaring. Zodra je paard gedragsveranderingen laat zien of de balans van je zadel is veranderd neem dan contact op met een specialist. Jullie beiden verdienen het beste!

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page